Paarden en hitte

Een paard kan tot 10 keer sneller oververhit raken dan een mens. Er bestaat dan ook gevaar voor oververhitting. In dit blog een aantal stappen om te volgen.

Een paard afkoelen in de zomer.

Bij het maken van een rit met het paard in warm vochtig weer, bestaat er een grotere kans dat het paard oververhit raakt. Een paard kan in slechts 17 minuten gevaarlijk warm worden, in vergelijk met mensen is dat tot 10 keer sneller. Het is daarom belangrijk altijd de hitte-index goed in de gaten houden, dit is een combinatie van temperatuur en luchtvochtigheid. Stem dan ook de duur en zwaarte van de rit af op de hitte-index zodat u veilig en vertrouwd met uw paard omgaat en een dreigende oververhitting voorkomt. De gevolgen van oververhitting zijn ernstig: een paard kan gaan hyperventileren, koliek en de nieren kunnen falen. Hieronder volgen een paar algemene richtlijnen hoe u het paard verantwoord laat afkoelen na een rit.

1. Wandelen - Breng ruwweg de laatste 10-15 minuten van uw rit door wandelend door in de buitenbak. Let dan vooral op de bewegingen van de flanken en de ademhaling. Wandel zolang totdat het paard weer normaal ademhaalt.

2. Drinken. Zorg ervoor dat het paard voldoende drinkt. Een volwassen paard van 600 kilo drinkt normaal 20 to 30 liter water. Bij warm weer stijgt die behoefte naar minstens 40 liter. Zorg ervoor dat het paard altijd toegang heeft tot voldoende water en laat het paard drinken zoveel hij wil.

3. Afspuiten met water. Het afspuiten van een paard met koud water helpt om zijn lichaamstemperatuur te verlagen omdat de warmte van het paard wordt overgebracht op het water. Na het schoonspuiten, verwijder overtollig water van het lichaam van het paard met een zweetmes.

4. Laat het paard drogen. Het op stal zetten van een nat paard kan tot nieuwe verhitting leiden, in het bijzonder als er geen briesje is o.i.d. Het beste is om het paard in de schaduw of in de stal met een ventilator goed te laten drogen. Zodra de huid weer koel aanvoelt, kan het paard in de stal.

5. Als uw paard het warm krijgt zonder oefening, kan een koeldeken voor paarden helpen om verlichting te geven van de hitte stress.